Máme pro vás 3 velikonoční fitness recepty, po kterých zůstanete i nadále ve formě! Zkuste s námi velikonoční nádivku, beránka nebo plněná vajíčka.
Velikonoční nádivka
Ingredience:
- Kuřecí prsa 600 g
- Celozrnný toustový chléb 200 g
- Vejce 3 ks
- Mrkev 100 g
- Mražený hrášek 200 g
- Nízkotučné mléko 200 ml
- Bílý jogurt 3% 150 g
- Strouhaný sýr do 30 % t. v s. 200 g
- Česnek 15 g (3 velké stroužky)
- Sůl 2 lžičky
- Pepř 1 lžička
Postup:
Hrášek necháme rozmrazit. Kuřecí maso očistíme od tuku, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Na kostičky nakrájíme také toustový chléb. Česnek oloupeme a prolisujeme, mrkev rozmixujeme najemno v mixéru se sekáčkem. Bílky oddělíme od žloutků, přidáme špetku solí a vyšleháme tuhý sníh pomocí šlehače. Všechny ingredience smícháme ve velké míse a na závěr přidáme sníh. Směs nalijeme do hranaté formy (rozměr 23 x 23 cm) a pečeme 30 – 60 minut v předehřáté troubě při 170 °C. Nádivka je hotová, jakmile je do zlatova, vždy záleží na formě.
Velikonoční beránek
Ingredience:
- Špaldová mouka hladká 250 g
- Vlašské ořechy 100 g
- Prášek do pečiva 2 ks
- Vejce 4 ks
- Mandlové aroma 1 lžička
- Jablko 1 ks
- Mrkev středně velká 2 ks
- Med 100-150 g dle chuti
- Mletá skořice 2 lžičky
- Sůl špetka
- Kokosový olej na vymazání
Postup:
Do misky dáme vajíčka s medem a vše rozmixujeme do lehké pěny. Smícháme mouku s kypřícím práškem a prosejeme. Prosetou mouku pak přidáme k rozmixované (našlehané) směsi spolu s mandlovým aroma, skořicí a špetkou soli. Poté vše promícháme. Vlašské ořechy si rozděláme na dvě poloviny, jednu polovinu nasekáme a druhou pomeleme. Mrkev a jablko nastrouháme na jemno, přidáme k nim veškeré ořechy a přimícháme do těsta. Formu na beránka, kterou jsme vymazali kokosovým olejem můžeme ještě vysypat špaldovou moukou či mletými ořechy a poté do ní těsto nalijeme. Pečeme v troubě při 180 ˚C asi 40 minut dle zkušeností s vaší troubou. Po vychladnutí vyklopíme.
Velikonoční plněná vejce
Ingredience:
- Natvrdo uvařená vejce 5 ks
- Krůtí šunka min. 90 % 100 g
- Sterilované okurky 60 g
- Polotučná hořčice 15 g
- Bílý jogurt 3,5 % 70 g
- Sůl a pepř na dochucení
- Sladká paprika a pažitka na ozdobení
Postup:
Vejce dáme uvařit a mezitím si nakrájíme šunku a okurky nadrobno. Vejce oloupeme a rozkrájíme na poloviny. Žloutky dáme stranou. Ostatní ingredience kromě bílků smícháme a podle chuti přidáme sůl a pepř. Směsí naplníme poloviny vajec, tedy bílky, posypeme paprikou a pažitkou. Můžeme podávat samostatně nebo s celozrnným pečivem. Zbylou směs můžeme použít i jako pomazánku
Přejeme vám dobrou chuť.