Je cvičení vždy tím nejlepším lékem?

HealthFactoryTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Australský vědec, profesor Rob Newton, mnoho let zkouší předepisovat cvičení chronicky nemocným a domnívá se,  že odpovědí je cvičení a ne klid na lůžku. V rozhovoru pro webovou stránku novozélandského cvičebního programu Les Mills,  největšího na světě,  Newton objasnil úlohu cvičení při prevenci nemocí z nachlazení, rakoviny i Covidu-19 a s Emmou Hoganovou se podělil o poznatky získané jako elitní sportovní konzultant klubu Chicago Bulls.

Nikdy to nevzdávejte! Musíte být stále fyzicky aktivní a to doslova každý den. I když se cítíte velice zle a začnete odpočívat bude výsledek tím horší. Vždy pro vás existuje nějaké cvičení. V současné době máme pacienty s pokročilou rakovinou, s kostními metastázami. Soustřeďujeme se na procvičování nezasažených partií. Kdyby jen posedávali na pohovce umírali by rychleji, uvedl profesor Newton a pokračoval:

Při každé chronické chorobě, zranění nebo nemoci je strategie úplného klidu kontraproduktivní a jen zhoršuje vaši kondici. Většina populace může nějak cvičit každý den. Klíčovými faktory jsou způsob, dávkování ve smyslu intenzity a objemu a všechny kontraindikace, k nimž je třeba přihlížet. „Musíte být fyzicky aktivní každý den i když se cítíte velmi špatně. Odpočinek vše jen zhorší“, zdůraznil profesor Newton.

Víme, že fyzická činnost zásadní význam, pokračoval.  Teď zkoumáme jaká cvičení předepisovat k léčbě celého spektra chronických onemocnění. Trpí-li někdo cukrovkou předepisujeme zvedání břemen, neboť zvětšování objemu svaloviny je obzvláště vhodné k léčení diabetu když už nic jiného nepomáhá. Zvláštní oblastí mého zájmu je rakovina. V současné době je nám známo, že cvičení pomáhá zvládat rakovinu. Nevíme však přesně jako to funguje a nevíme dost o optimálním dávkování. 

Magická cvičební pilulka, která by nahradila cvičení neexistuje, protože naše těla jsou tak složitá a příliš interaktivní. Většina farmaceutických drog cílí na specifický problém Mohou však způsobit mnoho jiných vedlejších účinků, neboť ničí jiné systémy. Cvičeni to nečiní. Celkově kladně působí na všechny tělesné systémy, podtrhl dále australský vědec.

Na otázku zda na míru šité cvičební programy potřebují i zdraví lidé odpověděl: Našim největším problémem je že dvě třetiny populace mají sedavá povolání. Proto by bylo dobré, kdyby něco dělalo víc lidí. Něco je lepší než nic. A více je lepší než méně. Klíčem je různorodost Nejlepším doporučením pro zdravé lidi je provozovat široké spektrum silového tréninku, aerobiku a cvičení ohebnosti Je třeba se soustředit na trénink funkční kapacity. Jako živočišný druh jsme k tomu určeni – musíme rychle běhat, ale poté musíme ujít dlouhé vzdálenosti, musíme nosit těžké věci, ale přitom být činorodí. Zní to jako přístup ve stylu „brokovnice“, ale je to dobré pro tělo.

Když se hovořilo o prevenci chorob z nachlazení či dokonce Covidu-19 různorodým cvičením profesor Newton poukázal na to, že jsou lidé každodenně bombardování patogeny. Pokud mají sedavá zaměstnání a jejich imunita je tím snížena, dostanou pravděpodobně snáze chřipku nebo se nachladí. To samé platí i o Covidu-19. Ukazuje se to zvláště v USA, kde muži s nadváhou, s cukrovkou typu 2 a dalšími chorobami z nezdravého životního stylu jsou vystaveni mnohem vyššímu riziku vážných komplikací. Proto udržujeme fyzickou aktivitu lidí i za omezeních způsobených Covidem-19. Musíte být aktivní stále, i kdyby tomu tak nebylo každý den, podtrhl.

Sedavý způsob života podle profesora Newtona výrazně zvyšuje i riziko různých druhů rakoviny. Rakovina prsu a prostaty mají hormonální příčiny. Rakovinu prsu dostanou spíše ženy, které mají málo pohybu a mají vyšší hladinu estrogenu. To samé platí i o hladině testosteronu, pohybu a rakovině prostaty u mužů a o rakovině plic a o znečištěném ovzduší vůbec.

Jaké je vaše oblíbené cvičení, když jste pracoval se všemi od chronicky nemocných po nejvýkonnější atlety planety zněla závěrečná otázka Emmy Hogganové na profesora Newtona. Řekl bych „angličáky“ (jeden z kardiovaskulárních cviků k procvičení celého těla), ale všichni mě za to budou nenávidět, odpověděl australský vědec. Protože „angličáky nemá nikdo rád. Upřímně, neexistuje jen jedno cvičení. Klíčem je různorodost.“

Zdroj: lesmills.com

Autor Les Mills

Tvoříme fit planetu

Jsme na misi k vytvoření zdatné planety. To neznamená nutit lidi cvičit. Znamená to pomoci lidem zamilovat se do fitness, aby si mohli zacvičit.